Grejanja i rashladne instalacije

Grejanja i rashladne instalacije

Grejna i rashladna instalacija

 

Instalacije i montaža svih vrsta grejnih i rashladnih uređaja . Grejanje kao važan deo jednog stambenog ili poslovnog objekta treba da bude odrađeno u početnim fazama renoviranja - adaptacije objekta.

Instalacija centralnog grejanja može se odraditi na više načina i različitim materijalima. Trenutno se najviše koriste bakarne cevi, PVC i i alupex cevi .
Kod električnog podnog grejanj asuština je grejni kabal kome nije potrebno održavanje ili zamena. Korisnik ne mora brinuti o skladištenju energenata i održavanju sistema. Visoka pouzdanost, dugovečnost grejnih kablova kao i ekonomičnost tokom eksploatacije dovoljni su razlozi da se opredelite za ovu vrstu grejanja. Visoki komfor, prijatnu i ravnomernu raspodelu toplote u prostoru kao i raspoloživost čitave površine veliki je plus kod ove vrste grejanja.

Kada je reč o bezbednosti kod električnog podnog grejanja ona je iznad svih ostalih vrsta grejanja:
• nema zapaljivih energenata (gas, nafta, ugalj…)
• nema dostupnih metalnih delova na kojima se može pojaviti opasan dodirni napon usled kvara na kotlu, pumpi…
• nema vode kojom se pune grejne instalacije
• električni grejni kablovi su celom dužinom opleteni bakarnim opletom koji se vezuje na zaštitno uzemljenje tako da u slučaju mehaničkog oštećenja tokom ugradnje ili kasnije dolazi do trenutnog iskakanja osigurača ili diferencijalne sklopke. Ovaj oplet ujedno štiti i od elektromagnetnog zračenja tako da je jačina elektromagnetnog zračenja mereno na nivou poda nula.
Instaliranje grejnih kablova je brzo i jednostavno. Najpre se na ravnu površinu poda postave i fiksiraju montažne trake koje imaju hvataljke za držanje kabla. Grejni kabal se postavlja poprečno na montažne trake na određenom rastojanju koje zavisi od instalisane snage po m². Kada grejnim kablom prekrijemo celu prostoriju u vidu zmijolike forme hladni kraj se dovodi u kutiju u kojoj se vrši spajanje sa termostatom i napojnim kablom. Termostat se montira u kutiju Ø60mm (ugradni) ili preko kutije (nadgradni). Senzor termostata se kroz PVC rebrasto crevo uvodi u pod i pozicionira na sredini između kablova. Preko grejnih kablova se postavlja košuljica (estrih) 3-8cm a zatim završna podna obloga.
Najbolji efekti grejanja se postižu podnim oblogama od keramike, mermera, granita i prirodnog kamena što ne isključuje ostale vrste podnih obloga. Radi veće efikasnosti i boljeg iskorišćenja toplotne energije preporučuje se postavljanje termoizolacije ispod grejnih kablova. Grejni kablovi koji se koriste za podna grejanja su snage 15…18w/m.

REGULACIJA TEMPERATURE
Regulacija temperature vrši se novom generacijom termostata namenjenih regulaciji temperature poda kod električnih podnih grejanja. Oni poseduju temperaturne senzore koji se postavljaju u pod i tako precizno regulišu temperaturu u svakoj prostoriji posebno, na nivou zadatih vrednosti. Posebno su praktični takozvani inteligentni (programabilni) termostati koji omogućavaju da za svaki dan u nedelji i za bilo koje vreme u toku dana nezavisno možete podesiti željenu temperaturu. Električna podna grejanja su najprikladnija za integrisanje u sistem „pametnih kuća“ gde imate još veće mogućnosti programabilnog i daljinskog upravljanja.